Digitalisera dina VHS-filmer

Vi har under slutet på 1900-talet vant oss vid att använda VHS-kassetter som inspelningsmedium för TV och film. VHS-kassetterna är analoga och informationen lagras magnetiskt på bandet. Det medför att kvaliteten på materialet kommer att försämras över tiden samt påverkas negativt ju mer bandet används. Även digitala media som DVD har en begränsad livslängd, men en markant skillnad är att det går att kopiera digitalt material hur många gånger som helst utan någon kvalitets förlust.

Om man har VHS-kassetter som är av hyfsad kvalitet och en bra VHS-bandspelare, varför ska man digitalisera sina filmer?

 • Det är alltid bra att så tidigt som möjligt digitalisera sina analoga filmer eftersom man då ökar förutsättningarna för att den digitala kopian blir av bra kvalitet. Det digitala materialet blir aldrig bättre än sitt original.

 • Om sig 10-15 kommer det inte längre finnas någon marknad för att tillverka VHS-bandspelare och förmodligen kommer den ni äger idag att vid den tiden ha gjort sitt. Med andra ord, som bäddat för problem om ni inte redan gjort digitala kopior av era filmer.

 • Passa på att gå igenom alla filmer som finns där hemma, det är ju kanske inte så ofta de kommer fram. Beställ kopior på de bästa filmsnuttarna så har ni födelsedagspresenter eller julklapp till släkt och vänner.

 • För mer info eller frågor: niklas@dubblind.se

  Stockholm Furniture Fair

  Har ljussatt en monter för företaget Livling på Stockholm Furniture Fair som hålls på Älvsjömässan i Stockholm. En enkel rigg med 6 meter tross och 8st PAR-64. Läs mer

  Rädda dina filmer

  Dubblind kommer under våren starta upp verksammhet för att föra över VHS-filmer till DVD-skivor eller andra digitala format. Läs mer